Hoe maak ik een account aan in Cleo?
Ga naar cleo.aincient.org/search/register. Je kunt een account maken door een gebruikersnaam, e-mailadres, wachtwoord te maken en akkoord te gaan met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Is het account gratis?
Ja, beperkt gebruik van Cleo is gratis. De eerste 50 zoekopdrachten per maand zijn gratis en geven jou toegang tot de volledige collecties en alle functionaliteiten:
- Toegang tot meer dan 45.000 oude Egyptische voorwerpen
- Zoeken, filteren, opslaan en downloaden
Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Als jouw gratis zoekopdrachten (queries/credits) opraken en je wilt blijven zoeken, dan kun je extra zoekopdrachten kopen: € 4,95 voor 100 zoekopdrachten. Je kunt ze online kopen via creditcard, PayPal, iDEAL of zelfs Bitcoin. Jouw transactie wordt afgehandeld door Mollie, onze betalingspartner. Welke methode je ook kiest, het betalen binnen Cleo is altijd veilig en beveiligd. De ongebruikte zoekopdrachten vervallen niet, maar worden aan het einde van elke maand meegenomen naar de volgende maand(en). Bovendien ontvang je nog steeds jouw gratis maandelijkse vragen (50 per maand).
Hier is een voorbeeld: je hebt een Cleo-account en kunt maximaal 50 zoekopdrachten per maand doen. In september heb je alle 50 gratis zoekopdrachten gebruikt en 100 zoekopdrachten gekocht om door te gaan met zoeken. Eind september heb je 50 zoekopdrachten over, dus de resterende 50 zoekopdrachten worden overgedragen naar oktober. In oktober kun je de 50 gratis vragen voor de maand oktober gebruiken plus de 50 zoekopdrachten die je in september hebt gekocht. De gratis vragen worden eerst gebruikt, zodat jouw betaalde zoekopdrachten ook kunnen doorgaan naar de volgende maand.
NB: de gratis zoekopdrachten worden niet opgespaard over de maanden heen, wat betekent dat jij jouw gratis zoekopdrachten niet kunt laten groeien tot een aantal groter dan 50. Je kunt elke maand maximaal 50 gratis zoekopdrachten uitvoeren.
Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen voor jouw instelling. Neem contact met ons op als je hier meer over wilt weten.
Hoe kan ik met Cleo meer dan 45.000 objecten uit de vier museumcollecties doorzoeken?
Je kunt de gecombineerde museumcollecties op verschillende manieren doorzoeken, afhankelijk van jouw voorkeuren en behoeften. Begin jouw zoekopdracht op de "Home" pagina met:
- Eenvoudig zoeken naar tekst: voer een trefwoord(en) in de zoekbalk in en druk op "Enter" of op de zoekknop.
- Geavanceerd zoeken: klik op "Geavanceerd zoeken" en voer een trefwoord(en) in de zoekbalk in en/of selecteer één of meer filters naar keuze. Je kunt een filter openen door erop te klikken. Selecteer één of meerdere items en klik op "Bevestigen" in de rechterbovenhoek. Klik vervolgens op de zoekknop.
- Een afbeelding uploaden: je kunt "Afbeelding" selecteren door op de pijl naast "Tekst" te klikken op de “Home” pagina. Vervolgens selecteer je een afbeeldingsbestand op jouw apparaat. Wanneer je een smartphone voor jouw zoekopdracht gebruikt, heb je ook de mogelijkheid om een foto te maken en die foto als invoer te gebruiken. Druk op "Uploaden" om het zoeken te starten.
Je kunt jouw zoekopdracht verfijnen door de filters in de navigatie aan de linkerkant te gebruiken of door de kaart aan jouw rechterzijde te gebruiken. Als je een nieuwe zoekopdracht wilt starten, voer je een (nieuw) trefwoord(en) in de zoekbalk boven aan de pagina in of klik je op “Home” in de linkerbovenhoek van de pagina.
Wat gebeurt er met een afbeelding die ik upload in Cleo?
De afbeelding is alleen beschikbaar voor zoekopdrachten in jouw account en wordt niet gedeeld met andere gebruikers.
Welke objecten kan ik vinden in Cleo?
Alle objecten uit het oude Egypte uit de collecties van het Brooklyn Museum, het Rijksmuseum van Oudheden, het Metropolitan Museum of Art en het Walters Art Museum. Dit varieert van de prehistorie tot de koptische periode.
Hoe kan ik een taal kiezen (Nederlands of Engels)?
Je kunt een taal selecteren door te klikken op NL (Nederlands) of NL (Engels) in de rechterbovenhoek.
Hoe kan ik filters gebruiken om mijn zoekopdracht te verfijnen?
Je vindt de filters in de navigatie aan de linkerkant op de resultatenpagina. Klik op het filter van jouw keuze en selecteer een van de items die verschijnt of klik op "Meer" om alle opties te bekijken. Selecteer een of meerdere items en klik op "Bevestigen". Je kunt meerdere soorten filters selecteren. De filters zijn flexibel, wat betekent dat ze het aantal objecten (tussen haakjes) weergeven in de resultaten van uw zoekopdracht. Als je wilt, kun je eenvoudig een filter verwijderen en een ander filter kiezen.
Hoe kan ik een filter verwijderen dat ik heb geselecteerd?
Je kunt een filter verwijderen door op het kruisje in het grijze vak boven de zoekresultaten te klikken of door op het aangevinkte vak te klikken (het vakje met een vinkje erin).
Wat zijn de verschillende opties om de resultaten van mijn zoekopdracht te bekijken?
Er zijn drie weergavemodi voor de resultaten van uw zoekopdracht, die je kunt selecteren door op de pictogrammen te klikken. De eerste (linker) optie toont jouw resultaten als miniaturen zonder tekst. De tweede optie zijn miniaturen met korte beschrijvingen. De derde optie toont miniaturen in een lijst met wat meer informatie.
Kan ik in Cleo op mijn mobiele telefoon zoeken?
Ja, Cleo is "responsive". Dit betekent dat je Cleo kunt gebruiken op elk apparaat naar keuze, bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon, pc of laptop.
Kan ik mijn resultaten opslaan en kan ik de teksten en afbeeldingen downloaden?
Ja, dat kan. Selecteer de gewenste objecten en sla ze op in "Mijn collectie". Je kunt "Mijn collectie" openen door op jouw persoonlijke profiel in de rechterbovenhoek van het scherm te klikken. Je kunt "Mijn collectie" downloaden of teksten en/of afbeeldingen van een object downloaden op de detailpagina (teksten in csv en excel).
Hoe kan ik de gedownloade teksten en afbeeldingen gebruiken?
De rechten (Creative Commons) van de afbeeldingen en teksten verschillen per museumcollectie. Op de detailpagina van een object vind je een link naar de rechten (algemeen) van een specifieke collectie, een link naar de rechten voor een object en een link naar de rechten voor de teksten. Deze geven jou informatie over hoe je de afbeeldingen en teksten kunt gebruiken.
Hoe kan ik zoeken op de kaart?
De kaart geeft de objecten weer op de pagina waar je bent en waarvan de vindplaats bekend is. Door op de markering(en) op de kaart te klikken, kun je zien welke objecten van welk land of welke locatie afkomstig zijn. Je kunt ook in- en uitzoomen, satellietweergave selecteren of de kaart vergroten met behulp van de knoppen op de kaart (de zoomknoppen bevinden zich in de rechterbenedenhoek van de kaart en de satellietknop bevindt zich in de linkerbovenhoek van de kaart).
Waarom zijn er zoveel spelden in het centrum van Egypte? Van welke specifieke locatie zijn deze objecten?
Dit is het centrum van Egypte. De objecten of resultaten die hier zijn geplot, hebben de herkomst "Egypte", zonder verdere details.
Waar kan ik meer informatie over een specifiek object vinden?
Cleo streeft ernaar alle informatie te bieden die de museumcollecties beschikbaar maken. Sommige informatie mag niet in Cleo worden gepresenteerd, maar is te vinden op de website van de museumcollectie zelf. Elk object heeft een link naar het oorspronkelijke object online op de detailpagina van een object in Cleo.
Ik kan een specifiek object niet vinden waarvan ik weet dat het deel uitmaakt van één van de museumcollecties. Wat is de reden hiervoor?
Niet alle objecten in een museumcollectie zijn gedigitaliseerd. Dit is work in progress voor de museumcollecties. Cleo hergebruikt objecten die zijn gedigitaliseerd en beschikbaar zijn voor hergebruik.
Hoe kan ik een afbeelding vergroten op de detailpagina?
Je kunt een afbeelding downloaden en vergroten door in te zoomen of je kunt de afbeelding vergroten door jouw scherminstellingen te wijzigen (gebruik de toets combinatie Ctrl +).
Zijn de metadata (teksten/beschrijvingen) van de vier museumcollecties gestandaardiseerd?
Ja, de metadata van de museumcollecties in Cleo zijn gestandaardiseerd, met behulp van de thesauri van Thot. Thot is een gezamenlijk project vam de Thesaurus Linguae Aegyptiae en het Ramses-project geïmplementeerd door V. Razanajao, die de meertalige Egyptologische thesaurus herziet en uitbreidt.
Hoe worden de teksten uit de museumcollecties vertaald?
De teksten worden automatisch vertaald in het Engels en het Nederlands in twee stappen:
- De gespecialiseerde Egyptologische woorden worden vertaald door de thesauri van Thot te gebruiken.
- De overige teksten worden vertaald met Google Translate.
Wat is AI en hoe wordt het gebruikt in Cleo?
AI is de afkorting van Artificial Intelligence, waarmee het zoeken naar afbeeldingen in Cleo wordt vergemakkelijkt. Er is een algoritme getraind op alle objecten in Cleo om nieuwe geüploade afbeeldingen te classificeren en om objecten te tonen die vergelijkbaar zijn. Deze zoekactie naar afbeeldingen kan ook worden uitgevoerd op één of meer objecten in Cleo door object(en) te selecteren en een zoekactie naar afbeeldingen te starten.
Wat betekenen de woorden met getallen die bij mijn geüploade afbeelding horen?
De woorden zijn voorgestelde classificaties van het geüploade object of de afbeelding. De cijfers geven aan hoe zeker de voorspelling is. Als je bijvoorbeeld ziet staan scarabee 91,16%, dan is de voorspelling dat het object een scarabee is met een zekerheid van 91,16%. Andere suggesties (die een lagere score hebben) kunnen zijn plaque, munt, ring en amulet.
Waarom hebben sommige objecten geen afbeelding?
Voor sommige objecten zijn geen afbeeldingen beschikbaar. De digitalisering van collecties is een work in progress voor de museumcollecties. Cleo hergebruikt objecten die zijn gedigitaliseerd en beschikbaar zijn voor hergebruik.
Waarom verwijst de link naar een object in het Rijksmuseum van Oudheden bij het gebruik van mijn mobiele telefoon naar de algemene online collectie in plaats van het specifieke object?
De website van het Rijksmuseum van Oudheden is nog niet responsive. De consequentie is dat hun website (nog) niet goed kan worden bekeken op een mobiele telefoon. Het museum vernieuwt momenteel haar website en verwacht dat het probleem later dit jaar zal worden opgelost.
Waarom hebben sommige objecten een zijaanzicht als de hoofdfoto terwijl er betere foto's beschikbaar zijn?
Sommige objecten hebben een hoofdfoto die je niet zou verwachten. Wanneer je een miniatuurafbeelding ziet op de resultatenpagina, kan dit bijvoorbeeld een zijaanzicht van een object zijn. Wanneer je dit object selecteert en naar de detailpagina gaat, vind je wellicht betere foto's. De reden is dat sommige museumcollecties geen informatie geven over wat de hoofdfoto van een object is (niet in de bestanden die beschikbaar zijn voor een bulkdownload). Het resultaat is dat de foto's worden gedownload in de volgorde van de museumcollectie en dat de eerste foto niet altijd de hoofdfoto is.
Hoe kan ik feedback geven?
Jouw feedback wordt erg gewaardeerd. Cleo is in bèta, wat betekent dat er nog steeds dingen zijn die verbeterd moeten worden. Je kunt ons jouw feedback sturen door op de feedbackknop op de website (landingspagina) of in Cleo (de tool) zelf te klikken. Je vindt de knop aan de linker zijkant/in de linkeronderhoek.
Kan ik naar specifieke details van een afbeelding zoeken, bijvoorbeeld een specifieke god op een stèle?
Dit is nog niet mogelijk. We denken dat het een waardevolle aanvulling zou zijn op de huidige beeldzoekopdracht en we hopen dit beschikbaar te maken in de volgende release.
Wie is Cleo?
Cleo is vernoemd naar twee krachtige vrouwen uit de antieke geschiedenis: de beroemde Egyptische farao Cleopatra en de Griekse muze van de geschiedenis, Cleo of Clio.
Hoe worden mijn gegevens behandeld?
Wij hechten veel waarde aan jouw privacy en wij beschrijven hoe wij jouw rechten beschermen in ons Privacybeleid.
Zullen er meer museumcollecties en verschillende soorten bronnen aan Cleo worden toegevoegd?
We streven ernaar om nog veel meer oude Egyptische museumcollecties in Cleo op te nemen. We onderzoeken ook de mogelijkheden om 3D-inhoud toe te voegen en een integratie te maken met ander soortige bronnen, bijvoorbeeld literatuur en woordenboeken.
Werk je in een museum en wil je jouw collectie integreren in Cleo?
We zijn erg geïnteresseerd in het toevoegen van andere museumcollecties aan Cleo en het creëren van nieuwe partnerschappen. Contacteer ons alsjeblieft via het Contactformulier.
Zou je willen deelnemen aan Cleo?
We stellen jouw hulp zeer op prijs en willen graag contact met jou opnemen. Contacteer ons alsjeblieft via het Contactformulier.
Ben je geïnteresseerd om Cleo te gebruiken voor andere culturele collecties en data, buiten het bereik van het oude Egypte?
De eerste versie van Cleo is open source en zal in de nabije toekomst beschikbaar worden gesteld op Github. De tool is ontwikkeld voor het oude Egypte, maar kan voor allerlei soorten gegevens worden gebruikt. Neem contact met ons op als je meer informatie wilt ontvangen.
Wie maakt Cleo mogelijk?
Cleo is gecreëerd door social enterprise Aincient, wiens missie het is om oude culturen te ontsluiten met behulp van geavanceerde technologie. De ontwikkeling van Cleo is mogelijk gemaakt door het SIDN Fonds en het Google Cloud Startup Program. We zijn het team van Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe dankbaar voor het bouwen van de website en tool, SynerScope voor ons eerste prototype, Thot voor het gebruik van hun thesauri en de Universiteit van Leiden voor de voortdurende feedback. Veel dank aan de vier museumcollecties voor het delen van hun online collecties en voor hun hulp en ondersteuning: het Rijksmuseum van Oudheden, het Brooklyn Museum, het Metropolitan Museum of Art en The Walters Art Museum. En last but not least, voor alle mensen die op veel manieren helpen om Cleo tot een succes te maken en voor het Global Egyptian Museum voor het inspirerende voorbeeld.